Okazuje się, że Polacy spośród wielu rodzajów kasz najchętniej wybierają kaszę gryczaną. Aż 73% respondentów wskazało na nią w ogólnopolskim badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Lubię kaszę…”* to kasza gryczana gości najczęściej na polskich stołach (73% wskazań ogółem), dystansując wszystkie inne rodzaje kaszy. Drugą najczęściej wybieraną jest kasza jęczmienna (57%).
Źródło: INQUIRY, ogólnopolski sondaż internetowy, N=1000
Kasza gryczana jest preferowana bardziej przez mężczyzn (76 proc.) niż kobiety (70 proc.). Kaszę jęczmienną natomiast częściej wybierają kobiety (61 proc., mężczyźni –52 proc.).
Mężczyzna |
Kobieta |
|
Kasza gryczana |
76% |
70% |
Kasza jaglana |
14% |
15% |
Kasza jęczmienna |
52% |
61% |
Kasza kukurydziana |
6% |
4% |
Kasza manna |
27% |
37% |
Kasza kuskus |
16% |
23% |
Kasza owsiana |
10% |
8% |
Źródło: INQUIRY, ogólnopolski sondaż internetowy, N=1000
Te dwa rodzaje kasz są najbardziej lubiane przez osoby w wieku powyżej 55 lat. Młodzi ludzie, w wieku 15-24 lata, chętnie sięgają także po kaszę mannę i kuskus.
– Zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna są źródłem cennych składników odżywczych i mineralnych. Kasza gryczana, w porównaniu do pozostałych kasz, zawiera najwięcej magnezu, potasu oraz cynku. Dodatkowo zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej, które dostarcza niezbędnych aminokwasów – tych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczone z pożywieniem dla prawidłowego rozwoju organizmu – mówi Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. – Kasza jęczmienna jest z kolei bogata w β-glukany, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi – dodaje.
Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać sześć porcji produktów zbożowych. Niestety Polacy wciąż nie doceniają walorów kaszy. Regularnie, czyli kilka razy w tygodniu, spożywa ją tylko 9% z nas.*
Więcej informacji o rodzajach oraz walorach zdrowotnych i kulinarnych kaszy znajduje się na stronie internetowej: www.lubiekasze.pl.
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
* Badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą Inquiry w lutym 2013 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=1000 wśród Polaków od 15 roku życia, w podziale na płeć i cztery grupy wiekowe. Badanie było realizowane metodą internetową (panel online) na reprezentatywnej próbie ogólnopolskiej. Inquiry jest niezależną, polską agencją badawczą, która prowadzi wszechstronne badania rynku m.in. dla sieci sklepów, producentów z branży FMCG, a także dla firm z branży teleinformatycznej, farmaceutycznej, motoryzacyjnej i finansowej. Działalność Inquiry obejmuje teren Polski oraz rynki międzynarodowe.
mat. org.