05 Paź, 2014

Regionalne produkty w przepisach młodych kucharzy

Zamieszczony przez: admin w: Z DALEKA

LOGO_gotowe2Rośnie popularność produktów regionalnych, zarówno w polskich domach, jak i wśród profesjonalnych szefów kuchni. Również młodzi pasjonaci sztuki kulinarnej przekonali się, że polskie produkty lokalne są wartościowe – można przyrządzić je na wiele niestandardowych sposobów, łączyć smaki, przełamywać schematy i tworzyć nowe, oryginalne przepisy. W sobotę, 27 września br. odbył się finał programu „Gotuj lokalnie”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, podczas którego to właśnie produkty regionalne odegrały główną rolę w zmaganiach o wygraną.

W polskiej kuchni coraz częściej docenia się produkty regionalne, które mogą stanowić nie tylko dodatek do potrawy, ale też podstawę dania głównego. Wzrasta także rola młodych szefów kuchni, którzy dzięki świeżemu spojrzeniu na kwestię gotowania, nie boją się eksperymentowania z produktem i realizowania swoich oryginalnych pomysłów.

Finał konkursu Gotuj lokalnie

Na młodych i ambitnych uczniów szkół gastronomicznych stawia także Fundacja EFRWP, która realizuje program „Gotuj lokalnie” – jego celem jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich najlepszego wykorzystania w nowoczesnej kuchni polskiej. W sobotę, 27 września br. odbył się finał konkursu kulinarnego, w którym udział wzięło 10 zespołów, wyłonionych podczas I etapu. Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie potraw (dania głównego i przystawki lub deseru) na bazie polskich produktów regionalnych. Stawka była wysoka – na laureatów czekał kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, pod okiem samego szefa kuchni.

 

Zwycięzcami konkursu zostali:

 

I miejsce – Agnieszka Dymińska i Anna Łohonko – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.

 

II miejsce – Maciej Pisarek i Kamila Woźniak – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim.

 

Obie drużyny przygotował nauczyciel Paweł Salamon.

 

III miejsce – Weronika Kozłowska i Bartłomiej Brzozowski – Zespół Szkół RCKU w Kościelcu, których opiekunem była Jolanta Chruścielska.

 

– Jestem dumny z uczestników programu „Gotuj lokalnie”, którzy wykazali się profesjonalizmem i pasją do gotowania. Przepisów na dania finałowe, które zostały przygotowane przez uczniów, nie powstydziłby się żaden doświadczony szef kuchni. Niektóre z nich, np. suflet czekoladowy z oscypkiem, pierogi z pokrzywą czy pierś z gęsi podana na konfiturze z cebuli zaskoczyły nas nie tylko niecodziennym połączeniem smaków, ale także wyeksponowaniem w daniu produktu lokalnego, który w każdym z nich grał główną rolę – mówi Marcin Budynek, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka oraz juror konkursu finału programu „Gotuj lokalnie”.

 

Zwycięzcy zachwycili jurorów długo pieczonymi policzkami wieprzowymi w duecie kaszanki, chrzanowej fasoli i esencji z majeranku oraz strudlem rolowanym z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami w półtoraku. Wśród pomysłów na konkursowe dania znalazły się również przepisy na m.in.: zapiekany ser kozi w towarzystwie botwinki i pora w sosie jabłkowo-buraczkowym z chipsem z ziemniaka, comber z sarny z sosem z czarnego bzu, babeczką z pęczaku, pianką z buraka praz puree z topinamburu czy karminadle śląskie z pańćkrautem.

 

Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

 

Więcej informacji o projekcie „Gotuj lokalnie” znajduje się na stronie: www.efrwp.pl

ip/r

Zapraszamy do dyskusji na profilu "Gazety..." na Facebooku o artykule pt. "Regionalne produkty w przepisach młodych kucharzy"

Orlik w Choroszczy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

BiKeR w Choroszczy

Poradnik Pasażera BKM

Rozkład linii Choroszcz – Pańki – Kruszewo

Komunikacja Miejska

POLONA.PL – Cyfrowa Biblioteka Narodowa

Ścieżka edukacyjna “Śladami powstania styczniowego – Choroszcz i okolice” – pobierz i zwiedzaj

Gazeta w Choroszczy na Facebooku

E-mail do redakcji

gazeta@choroszcz.pl

Kategorie


Biuro firmy KOBA w Choroszczy już otwarte!

Godziny otwarcia: Pn, Śr, Pt: 9:00-16:00

Wt, Czw: 11:00-18:00

Budżet Obywatelski 2016

Reklama

Wydarzy się wkrótce … i trochę później:

09.06.2015, 17:00 - Nordic Walking - Spacer po Zdrowie

10.06.2015, 19:00 - spektakl pt. „Mury zamiast mostów”

12.06.2015, 18:00 - X Jubileuszowy Koncert Uczniów Michała Szymczuka oraz klasy gitary klasycznej Piotra Koguta w Muzeum Wnętrz Pałacowych

13.06.2015 - odpust św. Antoniego

19-21.06.2015 - XXXIV Dni Choroszczy

20.06.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

04.07.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

18.07.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

08.08.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

09.08.2015 - XXVI Jarmark Dominikański

15.08.2015 - Dzień Wojska Polskiego

22.08.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

22.09.2015 - VI Jam Session w Stajni

05.09.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

06.09.2015 - XVI Dzień Ogórka w Kruszewie

19.09.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

03.10.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

17.10.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

23.10.2015 - Europejski Dzień Seniora

07.11.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

11.11.2015 - Święto Niepodległości

21.11.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

03.12.2015 - odbiór śmieci wielkogabarytowych z posesji w zabudowie jednorodzinnej w gminie Choroszcz

05.12.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

19.12.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u (Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych) w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

Poznaj Miejsko-Gminne Centrum Kultury I Sportu w Choroszczy – naszego wydawcę

Archiwum

Widzisz potrzebujących – zadzwoń