13 lis, 2014

Kasza – jak ją gotować?

Zamieszczony przez: admin w: ZDROWIE

Lubię Kaszę_gryczana_miniGotować kaszę każdy może. Ale czy wiemy jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej właściwy smak  oraz aromat? To już nie lada sztuka! O tajnikach gotowania kaszy – zarówno w sposób  tradycyjny, jak i nowatorski opowiadają eksperci kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” – szef kuchni Andrzej Polan oraz specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner.

Najprostszym sposobem na kaszę jest gotowanie jej zgodnie z przepisem na opakowaniu – w osolonej wodzie i przez określony czas. Jednak, by nie tracić cennych wartości odżywczych kaszy wraz z jej odsączaniem, warto rozciąć torebkę i wsypać ziarna bezpośrednio do gotującej się wody. Gdy płynu jest odpowiednia ilość, wtedy kasza wchłonie całą zawartość wody, zachowując swoje składniki mineralne i witaminy. Jednym z najlepszych, ale wciąż mało popularnych przepisów na kaszę jęczmienną lub pęczak, jest przygotowanie jej na wzór słynnego włoskiego risotto.

 

– Kaszotto to podstawa, którą każdy może przygotować. Po pierwsze na oleju smażymy cebulkę, do której dorzucamy surową kaszę i chwilę smażymy. Pamiętajmy, aby jej nie płukać pozbawiamy ją wtedy cennych składników! Gdy zobaczymy, że kasza się wybiela, zalewamy ją gorącym płynem, najlepiej bulionem, ale może to być również woda z przyprawami. Ważne, aby nie robić tego od razu jeżeli na raz wlejemy cały płyn, kasza go wchłonie i zmieni się jej konsystencja. Wodę należy dolewać sukcesywnie, co jakiś czas mieszać i sprawdzać ziarna powinny być delikatnie klejące i miękkie, ale z wyczuwalną sprężystością. Jeśli tuż przed podaniem kasza się zagęści, potrzebne są dwa składniki masło oraz starty ser dojrzewający – radzi Andrzej Polan.

 

Zgodnie z wynikami badania nt. spożycia kaszy wśród Polaków, przeprowadzonym na potrzeby I edycji kampanii „Lubię kaszę”, na naszych stołach wciąż króluje gryczana. Jest nieocenionym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej, pozytywnie wpływa  m.in. na wzmocnienie odporności organizmu, ogranicza procesy starzenia się oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Warto zatem wiedzieć, jak ją gotować, by była najsmaczniejsza.

 

Aby kasza była bardziej sypka, przed gotowaniem można dodać do niej białko jajka i dokładnie wymieszać. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 70 stopni C i suszyć około 20 min. Po wyjęciu dokładnie rozkruszyć i dopiero wtedy gotować przez 15 minut, w proporcji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody – mówi dietetyk Katarzyna Foszner.

 

Podczas przygotowywania każdego rodzaju kaszy, należy pamiętać, że po ugotowaniu zwiększy ona swoją objętość. Przykładowo, kasza jaglana będzie po ugotowaniu ważyć 2,5-3 razy więcej, jęczmienna – od 3,5 do 4, a kukurydziana czy kuskus zwiększy swoją objętość tylko dwukrotnie. Ugotowaną kaszę można przyrządzić na wiele sposobów – na słodko, słono, pikantnie czy łagodnie, dobierając składniki według własnych preferencji.

 

Kasza to bardzo wdzięczny produkt. Można wyczarować z niej cuda – wykorzystać jako składnik przystawek, zup, dań głównych, a nawet deserów. Nie należy jednak bać się wyraźnych smaków – dodawanie przypraw i ziół to podstawa podczas kulinarnych eksperymentów z kaszą – doradza Andrzej Polan.

 

O kampanii „Lubię Kaszę…”

Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą.  Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

 

Więcej informacji: www.lubiekasze.pl

ip/r

Zapraszamy do dyskusji na profilu "Gazety..." na Facebooku o artykule pt. "Kasza – jak ją gotować?"

Orlik w Choroszczy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

BiKeR w Choroszczy

Poradnik Pasażera BKM

Rozkład linii Choroszcz – Pańki – Kruszewo

Komunikacja Miejska

POLONA.PL – Cyfrowa Biblioteka Narodowa

Ścieżka edukacyjna “Śladami powstania styczniowego – Choroszcz i okolice” – pobierz i zwiedzaj

Gazeta w Choroszczy na Facebooku

E-mail do redakcji

gazeta@choroszcz.pl

Kategorie


Biuro firmy KOBA w Choroszczy już otwarte!

Godziny otwarcia: Pn, Śr, Pt: 9:00-16:00

Wt, Czw: 11:00-18:00

Budżet Obywatelski 2016

Reklama

Wydarzy się wkrótce … i trochę później:

09.06.2015, 17:00 - Nordic Walking - Spacer po Zdrowie

10.06.2015, 19:00 - spektakl pt. „Mury zamiast mostów”

12.06.2015, 18:00 - X Jubileuszowy Koncert Uczniów Michała Szymczuka oraz klasy gitary klasycznej Piotra Koguta w Muzeum Wnętrz Pałacowych

13.06.2015 - odpust św. Antoniego

19-21.06.2015 - XXXIV Dni Choroszczy

20.06.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

04.07.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

18.07.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

08.08.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

09.08.2015 - XXVI Jarmark Dominikański

15.08.2015 - Dzień Wojska Polskiego

22.08.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

22.09.2015 - VI Jam Session w Stajni

05.09.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

06.09.2015 - XVI Dzień Ogórka w Kruszewie

19.09.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

03.10.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

17.10.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

23.10.2015 - Europejski Dzień Seniora

07.11.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

11.11.2015 - Święto Niepodległości

21.11.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

03.12.2015 - odbiór śmieci wielkogabarytowych z posesji w zabudowie jednorodzinnej w gminie Choroszcz

05.12.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

19.12.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u (Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych) w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

Poznaj Miejsko-Gminne Centrum Kultury I Sportu w Choroszczy – naszego wydawcę

Archiwum

Widzisz potrzebujących – zadzwoń