26 sty, 2015

Zdrowie Babci i Dziadka na talerzu

Zamieszczony przez: Centrum Kultury w: ZDROWIE

salatka-z-pieczonych-warzywBabcia robiąca na drutach i bujająca się w fotelu oraz dziadek palący fajkę przy kominku to obrazki, które przeszły już do lamusa. Dziś seniorzy chcą być zdrowi, aktywni i dotrzymywać kroku swoim dzieciom i wnukom. Zbliżające się Dni Babci i Dziadka są świetnym pretekstem, by podpowiedzieć naszym bliskim, jak dbać o zdrowie i dobrą kondycję. Szczególną uwagę warto zwrócić na dietę, która u osób starszych często zawiera zbyt dużo niekorzystnych dla serca tłuszczów.

Ryzyko chorób serca i układu krążenia jest największe u osób starszych. Jednym z modyfikowalnych czynników ryzyka choroby wieńcowej serca jest poziom cholesterolu. W wielu przypadkach choroby takie, jak miażdżyca, nadciśnienie, zawał czy udar są wynikiem niezdrowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i trans. Warto poradzić Babciom i Dziadkom, że mogą jeść smacznie i zdrowo, jednocześnie ograniczając tłuste mięso i wędliny, śmietanę czy masło – to właśnie one zawierają najwięcej niezdrowych tłuszczów. Zapotrzebowanie energetyczne osób w starszym wieku jest zwykle mniejsze i wynosi odpowiednio 2 200 kalorii dla mężczyzn i 1 800 kalorii dla kobiet.

Dlatego też podszepnijmy Babci, że przygotowując posiłki może zastąpić np. masło wysokiej jakości margaryną, a smalec tłuszczami nienasyconymi, pochodzącymi głównie z olejów roślinnych. Wciąż może też piec swoje pyszne ciasta używając margaryny do pieczenia, która nie zawiera częściowo utwardzanych olejów roślinnych (główne źródło tłuszczów trans).

Dietetycy i lekarze przekonują, że dieta przyjazna sercu jest bogata w tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6, które pomagają utrzymać cholesterol na prawidłowym poziomie. Są one zawarte np. w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich, jak łosoś czy makrela, orzechach oraz dobrej jakości margarynach, przygotowywanych na bazie olejów roślinnych. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g omega-3 i 10 g omega-6 dziennie.

Badacze od dawna wskazują na związek pomiędzy spożywaniem tłuszczów nasyconych i trans, a zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób serca. Tłuszcze trans jeszcze bardziej niż tłuszcze nasycone wpływają na zwiększenie poziomu złego cholesterolu wpływając jednocześnie na obniżenie stężenia dobrego cholesterolu we krwi. Z tego powodu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca zastąpienie ich tłuszczami nienasyconymi zawartymi w rybach, olejach roślinnych oraz miękkich margarynach” – mówi prof. dr hab. Marek Naruszewicz w imieniu Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.

Zdrowy repertuar – sałatka z pieczonych warzyw

Jeśli lekarz zaleca obniżenie poziomu cholesterolu, można Babci lub Dziadkowi kupić margarynę zawierającą sterole roślinne (np. Flora pro-activ). Można nią smarować kanapki, ale też używać do przyrządzania wyśmienitych potraw na obiad i kolację. Kupując margarynę w sklepie warto dokładnie przyjrzeć się etykiecie, aby sprawdzić jej skład i dokonać rozsądnego wyboru.

A oto przepis na pyszną i zdrową sałatkę z pieczonych warzyw doprawioną aromatycznymi ziołami. Idealnie nadaje się na obiad, sama czy np. z dodatkiem kaszy lub upieczoną piersią z kurczaka albo kawałkiem łososia. Sałatkę można przygotować samemu i zaprosić Dziadków na uroczysty obiad – to będzie miła niespodzianka. Można też podać przepis Babci, aby wprowadziła go do swojego kuchennego repertuaru.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 papryka żółta, czerwona i zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 cukinia
  • mieszane sałaty (np. rukola, roszponka, sałata masłowa, sałata dębowa, cykoria, endywia)
  • 40 g Flora pro-activ
  • listki świeżej bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska (tylko szczypta!)
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w mniejsze kawałki, cebule pokrój w piórka, cukinię w półplasterki.
  2. Warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp solą i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 220˚C. W tym czasie pokrój pieczarki w cienkie plasterki.
  3. W międzyczasie rozgnieć zioła i czosnek z margaryną.
  4. Po upieczeniu wymieszaj warzywa z tak przygotowaną margaryną i plastrami pieczarek.
  5. Kiedy warzywa przestygną wymieszaj je z sałatami, dopraw sokiem z cytryny i podawaj!
  6. Możesz zaserwować też upieczoną lub ugotowaną na parze pierś kurczaka lub kawałek łososia albo ugotowaną na sypko kaszę pęczak z odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!

Dzień Babci i Dziadka to idealna okazja do rozmowy z bliskimi o zmianie ich nawyków żywieniowych, rzuceniu palenia, czy zwiększeniu aktywności fizycznej. Odpowiednia dieta i aktywny styl życia mają ogromny wpływ na ogólną kondycję oraz zdrowe serce, które Babci i Dziadkowi ma jeszcze służyć przez długie lata.

ip/r

Zapraszamy do dyskusji na profilu "Gazety..." na Facebooku o artykule pt. "Zdrowie Babci i Dziadka na talerzu"

Orlik w Choroszczy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

BiKeR w Choroszczy

Poradnik Pasażera BKM

Rozkład linii Choroszcz – Pańki – Kruszewo

Komunikacja Miejska

POLONA.PL – Cyfrowa Biblioteka Narodowa

Ścieżka edukacyjna “Śladami powstania styczniowego – Choroszcz i okolice” – pobierz i zwiedzaj

Gazeta w Choroszczy na Facebooku

E-mail do redakcji

gazeta@choroszcz.pl

Kategorie


Biuro firmy KOBA w Choroszczy już otwarte!

Godziny otwarcia: Pn, Śr, Pt: 9:00-16:00

Wt, Czw: 11:00-18:00

Budżet Obywatelski 2016

Reklama

Wydarzy się wkrótce … i trochę później:

09.06.2015, 17:00 - Nordic Walking - Spacer po Zdrowie

10.06.2015, 19:00 - spektakl pt. „Mury zamiast mostów”

12.06.2015, 18:00 - X Jubileuszowy Koncert Uczniów Michała Szymczuka oraz klasy gitary klasycznej Piotra Koguta w Muzeum Wnętrz Pałacowych

13.06.2015 - odpust św. Antoniego

19-21.06.2015 - XXXIV Dni Choroszczy

20.06.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

04.07.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

18.07.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

08.08.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

09.08.2015 - XXVI Jarmark Dominikański

15.08.2015 - Dzień Wojska Polskiego

22.08.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

22.09.2015 - VI Jam Session w Stajni

05.09.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

06.09.2015 - XVI Dzień Ogórka w Kruszewie

19.09.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

03.10.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

17.10.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

23.10.2015 - Europejski Dzień Seniora

07.11.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

11.11.2015 - Święto Niepodległości

21.11.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

03.12.2015 - odbiór śmieci wielkogabarytowych z posesji w zabudowie jednorodzinnej w gminie Choroszcz

05.12.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

19.12.2015, godz. 8:00 - 12:00 - dyżur PSZOK-u (Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych) w Choroszczy przy ul. Adama Mickiewicza 28D

Poznaj Miejsko-Gminne Centrum Kultury I Sportu w Choroszczy – naszego wydawcę

Archiwum

Widzisz potrzebujących – zadzwoń